Cardiologia pediatrica, specializare tot mai cautata!

Bolile care se intalnesc cel mai des la copii sunt defectele septale atriale si defectele septale ventriculare.

Defectul septal atrial este o afectiune de la nivelul inimii, care se manifesta inca din etapa embrionara si se caracterizeaza prin trecerea ingreunata a sangelui dintr-un atriu in celalalt.

Fiind o malformatie din nastere, sunt anumiti factori care favorieaza aparitia acestei afectiuni, precum fumatul in timpul sarcinii, consumul de droguri si alcool, si unele boli aparute la mama, de exemplu, rubeola.

Daca dimensiunea acestuia nu este mare, uneori nu prezinta simptomatologie. Bolile de inima la copii se pot descoperi in urma unui control de rutina, prin depistarea unui suflu cardiac neregulat.

La un cabinet de cardiologie pediatrica se fac investigatii complexe pentru a se depista orice afectiune cardiaca. Radiografia toracica evidentiaza inima marita, ca si o cauza a maririi atriului drept.

Ecografia cardiaca este o alta metoda utilizata de cardiologi pentru a depista defectele septale la copii.

Defectele septale de dimensiuni mici sunt greu de depistat, de aceea, se utilizeaza tomografia computerizata.

Daca nu sunt depistate la timp, defectele septale pot conduce la insuficienta cardiaca si chiar hipertensiune pulmonara.

cardiologie pediatricaCopii diagnosticati cu aceasta afectiune sunt foarte predispusi la infectii respiratorii si nu se dezvolta corespunzator din punct de vedere fizic.

Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta, pot sa apara unele embolii, adica formarea de cheaguri de sange si aparitia aritmiilor tot mai dese.

Doar intr-o unitate medicala dotata cu aparatura necesara se pot face investigatii in vederea stabilirii unui diagnostic corect.

Copii cu defect septal trebuie sa se prezinte periodic la un control, pentru a se monitoriza evolutia bolii.

In cazul in care este necesara o operatie, cardiologul va poate indruma spre serviciile de chirurgie cardiovasculara.

Dupa efectuarea operatiei, cardiologul pediatric se ocupa de tratamentul post-operator, observand totodata si rata de succes a interventiei.

La copii, defectele se pot inchide singure daca sunt de mici dimensiuni, dar in unele cazuri mai severe, pot evolua negativ in timp.

Pacientii nu pot practica sporturi, deoarece au o toleranta foarte mica la efort si dispnee.

Se recomanda tratament in cazul in care nu este necesara operatia, pentru a ameliora principalele simptome si complicatii.

Cauza aparitiei poate fi si una genetica, dar si datorita factorilor de mediu nocivi.

Tratamentele medicamentoase includ anticoagulante si beta-blocante, medicamentele cele mai uzuale in majoritatea bolilor de inima.

Puteti asocia si un tratament naturist, pe baza de acid folic, care are rezultate pe termen lung.

Clinica de cardiologie pediatrica din Iasi ofera si sfaturi utile pentru bolnavii cardiaci. Copii nu se expun la temperaturi ridicate si la umiditate, se incearca prevenirea infectiilor si racelilor, pentru a nu se agrava boala de inima.

Boala de defect septal apare mai des la bebelusii cu sindrom Down, datorita afectiunii cromozomiale.

Concluzionand, clinica de cardiologie pediatrica se ocupa cu depistarea celor mai complexe boli de inima aparute la copii, in vederea tratarii sau ameliorarii acestora. Dispunand de medici foarte bine pregatiti si de aparatura de ultima generatie, rezultatele vor fi satisfacatoare, redand copiilor sanatatea de care trebuie sa dispuna pentru a se bucura de frumusetile copilariei.