Primii 6 pasi in cariera

A ajunge sa ai o cariera inseamna in primul rand foarte multa munca. In al doilea rand, inseamna urcarea unor trepte pana la a ajunge profesionist intr-un anumit domeniu. Este dificil, epuizant, cere timp, dar merita toti banii. Oricine isi doreste o cariera de succes intr-un anumit domeniu, chiar un loc de munca in videochat. Pe langa un salariu satisfacator, faima si renumele sunt alte recompense bine-meritate si apreciate.

Pentru a construi o cariera, oamenii trebuie sa tina cont de faptul ca trebuie sa urmeze anumiti pasi pana la finalitatea dorita, acesti pasi fiind usor de personalizat in functie de domeniul de activitate sau personalitatea fiecaruia. Asadar, primii 6 pasi in cariera ar fi urmatorii:

  1. Decide cine esti si ca iti doresti

Inainte de a porni la drum, este evident ca trebuie sa te cunosti foarte bine si sa decizi ce iti doresti de la  viata si de la munca ta in general. Poate la inceput te vei simti confuz, dar incercand mai multe lucruri, chiar schimband mai multe locuri de munca iti vei da seama ce iti place sa faci si in ce domeniu ai vrea sa excelezi.

  1. Cauta oportunitati

carieraPentru a ajunge unde iti doresti trebuie sa fii mereu deschis la nou, sa cauti oportunitati si sa le fructifici. Nu se stie de unde apare o idee sau un job salvator, dar daca tu nu esti pe faza altcineva s-ar putea sa beneficieze de oportunitate. Este important sa capeti experienta si sa iti dezvolti aptitudinile, sa nu mai vorbim de crearea unor noi abilitati. Chiar daca vei gasi mai multe pentru aceeasi perioada de timp incearca sa prioritizezi lucrurile si sa alegi oportunitatile(loc de munca in videochat) care te vor indruma direct catre scopul tau. Nu ai timp de pierdut si atentie de oferit gratis.

  1. Creeaza-ti un drum prestabilit

Daca ai gasit ceea ce iti doresti si esti sigur pe tine, daca ai gasit oportunitatile care sa te ajute sa te dezvolti, atunci incearca sa iti faci un drum, un plan in general despre ce iti doresti sa faci si in ce perioada. Ar fi bine sa faci un plan pe primii 3 ani, sa zicem, chiar daca stii ca poate suferi modificari. Este important sa ai o idee clara despre stadiul in care te afli, ce urmeaza si incotro te indrepti. Te poate ajuta sa fii mai atent, mai motivat si mai bine organizat.

  1. Invatarea continua este reala

Nu incepe sa muncesti cu ideea ca le stii pe toate sau ca facultatea te-a invatat destule si nu mai ai nevoie de nimic altceva. Trebuie sa intelegi si sa accepti ideea ca practica nu se pupa cu teoria pe care o stii deja si ca ai nevoie sa inveti tot felul de lucruri pentru a avansa. Mentine-ti o minte deschisa si o curiozitate fara limite. Doar asa vei putea fi deschis la nou si la oportunitati.

  1. Vinde-te bine!

Chiar daca poate suna ca un cliseu, este de fapt o realitate dura pe care trebuie sa o accepti. Pe piata muncii ceea ce oferi tu este un bun, ori servicii si trebuie sa stii sa te vinzi pentru a putea sa ajungi la postul si salariul care sa te faca mandru de tine.

  1. Creeaza-ti un plan de cariera

Asemenei unui plan de afaceri, un plan pe hartie sau intr-un document pe calculator te poate ajuta sa te evaluezi, sa decizi ce trebuie sa faci pentru a avansa si sa ai o imagine obiectiva asupra propriilor rezultate. Cea mai buna critica este autocritica, asa ca nu ezita sa analizezi cu detasare ce ai realizat pana acum si ce calitate oferi la locul de munca, fie el si un loc de munca in videochat.