Cum functioneaza tratamentul impotriva hiperhidrozei?

Termenul de hiperhidroza ne este cunoscut noua si sub denumirea de transpiratie excesiva. Transpiratia este un proces absolut normal al organismului, insa cand aceasta este peste limita normala, devina o problema destul de suparatoare.

Dupa cum bine stim, transpiratia este rezultatul secretiilor glandelor sudoripare, prin care se elimina substantele nefolositoare din organism. Exista anumite persoane ce  se confrunta cu transpiratie excesiva chiar si cand nu fac nici un efort, ceea ce reprezinta in mod clar o situatie de disconfort.

Hiperhidroza este o afectiune ce se clasifica in mai multe categorii: hiperhidroza prima, secundara hiperhidroza localizata sau hiperhidroza generalizata.

Hiperhidroza primara este o categorie aparte, deoarece in acest caz nu se poate identifica o cauza genetica.

Hiperhidroza secundara este considerata a fi un efect advers al altor boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat, afectiunile endocrinologice, tumori renale, afectiuni psihice si neurologice.

Hiperhidroza generalizata apare mai rar, fiind caracterizata de secretii abundente la nivelul intregului corp, pe cand hidroliza localizata apare cel mai des in zona axilelor sau a palmelor.

Transpiratia excesiva ne poate afecta viata foarte mult, ducand chiar la aparitia depresiei si a starilor de anxietate. Persoanele ce se confrunta cu asa ceva devin din ce in ce mai stresate, avand tendinta chiar sa se izoleze din punct de vedere social.

In prezent exista o metoda de tratament impotriva hiperhidrozei, care se realizeaza doar in cabinete specializate, de catre persoane ce au o pregatire profesionala in domeniul medical. Practic, se injecteaza o cantitate de toxina botulinica in zona afectata, fiind o procedura usoara si nedureroasa.

Toxina botulinica are o actiune directa asupra glandelor sudoripare, inhiband eliberarea mediatorului chimic ce provoaca transpiratie abundenta.

Acest tratament are efect local, ceea ce inseamna ca nu prezinta nici o reactie adversa ce ar putea sa ne afecteze organismul.

Transpiratia se defineste drept un proces fiziologic cu rolul de a echilibra atat temperatura interna, cat si echilibrul acido-bazic, insa tratamentul impotriva hiperhidrolizei are efect local, nu influenteaza homeostazia.

Inainte de a apela la aceasta procedura medicala, ar fi indicat sa consultam un medic dermatolog, pentru a vedea exact cauza acestei transpiratii excesive.

Injectiile sunt intradermice, pentru a asigura repartizarea uniforma a substantei, iar in acest mod rezultatul obtinut este unul optim.

In concluzie, hiperhidroza poate fi ameliorata prin apelarea la tratamentul non invaziv cu toxina botulinica, metoda ce nu are reactii adverse si care functioneaza foarte bine in cazurile de transpiratie excesiva, avand actiune locala.