Sanatatea este foarte importanta si trebuie sa ii acordam cea mai mare atentie. Daca ne lovim de probleme mai grave, este necesar sa apelam la ajutorul unui medic specialist care sa ne poata ghida in legatura cu ce trebuie sa facem.
De exemplu, o fractura sold este o problema destul de grava si nu trebuie nicidecum amanata sau ignorata complet. Ba chiar mai mult decat atat, aceasta afectiune este considerata a fi un traumatism grav. Desi fractura sold se poate trata, complicatiile ajung in unele cazuri sa ameninte viata pacientului, din pacate. In cazul in care persoana respectiva a suferit o astfel de fractura, interventia chirurgicala ar putea fi urmatorul pas necesar de facut.
Bineinteles, poate fi folosit si un sistem extern de tractiune pe care medicul il poate folosi pentru a permite soldului sa se vindece. Dar, din pacate, acesta implica destul de multe riscuri, cel mai mare dintre ele fiind acela ca poate sa determine deteriorarea si slabirea muschilor. Exista chiar si posibilitatea ca pierderea mobilitatii sa devina permanenta.
Un al lucru care este important de mentionat in legatura cu sistemul extern de tractiune pentru fractura sold este faptul ca, pe termen lung, poate dezvolta cheaguri de sange chiar in zona venelor de la picioarele bolnavului din cauza faptului ca tractiunea il mentine imobilizat. Cel mai afectate sunt venele care pot sa apara la suprafata pielii si pot cauza tromboflebita superficiala. Bineinteles, venele afectate pot fi localizate si mai adanc, la nivelul muschilor, rezultatul fiind tromboza venoasa profunda.
Ce tratament exista pentru fractura sold?
Modul de tratare este stability in mod evident de catre medic si este in functie de varsta si de starea generala de sanatate a pacientului. Daca este nevoie de interventii chirurgicale, trebuie sa stii ca procedura este destul de simpla: se introduce in os fie o tija, fie un surub, fie o proteza metalica, insa daca sunt cazuri mai grave se poate inlocui intregul sold. Daca iti este prea teama de operatie sau pur si simplu corpul tau nu poate rezista unui asemenea efort, singurul tratament este cel pe baza de medicamente contra durerii si imobilizarea la pat.
Dupa ce ai trecut de aceasta interventie chirurgicala, este important sa stii ca iti va fi greu sa intreprinzi singur diverse activitati. Asa ca este recomandat ca ini perioada postoperatorie sa fii internat intr-un centru de reabilitare pentru ceva vreme de la momentul operatiei. Un lucru pozitiv in aceasta situatie este faptul ca pacientul se va recupera mai rapid daca se straduieste sa fie o persoana activa.
Cum sa prevenim aparitia fracturii de sold?
Exista mai multe metode prin care putem preveni aparitia fracturii de sold, una dintre ele fiind prevenirea altei afectiuni: osteoporoza, afectiune care se poate manifesta atat in cazul femeilor cat si in cel al barbatilor. Ca sa ii incetinim procesul de dezvoltare este de preferat sa se consume alimente bogate in calciu, lapte, branza, iaurt, legume de culoare verde inchis, fructe de mare, migdale, precum si suplimente cu vitamina D si calciu.
De asemenea, un alt lucru important de mentionat este faptul ca este important sa se evite fumatul si alcoolul si sa se efectueze exercitii fizice pentru pastrarea puterii si a echilibrului. Daca ai intampinat deja probleme in acest sens, este recomandat sa mergi periodic la controale oftalmologice, sa porti pantofi cu talpa robusta, plata, sa nu mergi pe gheata, sa nu muti mobila (adica sa nu ridici greutate). Cu alte cuvinte este important sa nu intreprinzi niciun fel de activitate care iti poate face rau soldului.
Asadar, fractura sold este o problema destul de serioasa cu care se confrunta multe persoane mai ales cele cu varsta inaintata. Cel mai bine este sa pastram o legatura stransa cu medicul specialist care ne poate indruma cum sa avem grija de noi si mai bine.