Politici de externalizare a serviciilor de resurse umane pentru succes

O buna politica in domeniul resurselor umane este cheia succesului oricarei firme, indiferent de dimensiunea acesteia sau de domeniul de activitate, insa, pentru anumite domenii sau de la o anumita marime in sus aceasta devine cu adevarat un factor decisiv in dezvoltarea companiilor. Pentru companiile mai mari cu siguranta vom intalni manageri de resurse umane care se vor ocupa de acest compartiment, puternic ancorati in ceea ce inseamna piata muncii si specialistii ei. Pentru firmele mai mici, care nu au resursele pentru a angaja personal specializat pe acest domeniu, aceasta sarcina va cadea in sarcina administratorului.

resurse umaneVorbind de o activitate complexa, care cuprinde mai multe paliere, indiferent de dimensiunea sau profilul firmei, este viabil ca aceasta sa apeleze la externalizarea serviciilor de resurse umane, pentru ca aceasta sa isi ofere expertiza pe care o are in acest domeniu si pentru a ajuta firma in activitatile curente dar mai ales pentru a se dezvolta pe viitor prin angajarea si restinrea celor mai buni specialisti. Dar, indiferent de gradul in care aceasta activitate este externalizata, este importanta implicarea firmei si asumarea rolului ei intr-o politica de resurse umane performante, si de creare a unei culturi organizationale proprii, si eficiente.

Dupa cum spuneam, externalizarea serviciilor de resurse umane poate implica o serie de lucruri, de la administrarea de personal, consultanta privind legislatia muncii, pana la serviciile de recrutare, serviciu de evaluare si de trening.

Administrarea personalului presupune activitati cum ar fi introducerea si actualizarea contractelor in REVISAL, crearea bazei de date a angajatilor, actualizarea acesteia, activitati de medicina muncii, concedii de crestere a copilului, pensionare, intocmirea de documente si necesare in acest departament.

Apelarea la serviciile externe de recrutare de personal aduce o serie de avantaje firmelor, deoarece companiile de recrutare vor avea acces la o baza larga de potentiali candidati, chiar si la specialisti care nu isi cauta activ un alt loc de munca dar ale caror competente pot fi de folos firmei dumneavoastra si care pot fi abordati pentru a vi se alatura.

Aducerea de personal nou poate reprezenta un aport de idei noi si un suflu proaspat in companie, dar si recrutarea interna poate reprezenta o buna solutie,  astfel o companie de consultanta va va putea sfatui in acest sens cel mai bine.

Apeland la externalizarea serviciilor de resurse umane veti economisi atat timp cat si bani, si veti avea acces la specialistii firmei de consultanta si la resursele umane dar si materiale ale acesteia(tehnica de calcul, software). Nu va mai trebui sa alocati timp analizei sutelor de CV-uri pe care le primiti, de asemenea nu veti fi limitati la sursele conventionale de recrutare, ci veti beneficia de toata reteaua pe care aceasta a creat-o in vederea gasirii de specialisti. Anumite firme sunt specializate pe anumite domenii de activitate, avand o foarte buna conectare la tot ce inseamna piata muncii din acel domeniu si la specialistii din aceasta.

Folositi la maximum toate uneltele care pot crea o politica de resurse umane competitiva, incepand cu politica e salarii, si de acordare a bonusurilor, dar si alte modalitati care sunt eficiente in atragerea si pastrarea personalului competent, astfel veti incuraja performanta si veti creste activitatea pe viitor, intr-un mediu de business tot mai complex si competitiv.