Termostat ambient – cum sa il alegi pe cel mai bun?

Odata cu venirea sezonului rece, trebuie sa ne punem la punct toate sistemele de incalzire, dar si termostatele care regleaza intensitatea caldurii si durata de functionare.

Termostatele ambient, adica cele de camera, sunt cele care regleaza temperature in functie de preferintele tale (daca doresti sa opresti sistemul de incalzire sau sa il pornesti). Temperatura aerului din camera in care este plasat este monitorizata de catre termostat si cand aceasta scade la o valoare sub cea reglata lasa instalatia de incalzire sa functioneze, iar cand temperatura aerului ajunge la valoarea setata, inchide echipamentul de incalzire pe care il comanda. Folosirea potrivita a unui termostat ambient (termostat de camera) se bazeaza pe gasirea valorii scazute de reglaj a temperaturii la termostat, care sa ofere confortul termic dorit.

Cum sa fac cea mai buna alegere in privinta termostatului ambient?


Inainte de a te decide in privinta unui termostat, trebuie sa te familiarizezi putin cu ce ai putea gasi pe piata si sa te decizi care este cea mai buna alegere.

Termostatele pot fi de doua feluri: termostate cu fir sau termostate fara fir (wireless).

Modul de functionare al celor 2 categorii de termostate (cu sau fara fir) nu este diferita pe partea de control a temperaturii, dar este o distinctie la cablul electric intre termostat si sistemul de incalzire/racire si aparitia comunicarii prin unde radio.

Termostatul fara fir (termostat wireless) este totusi un cablu intre sistemul de incalzire/racire si transmitatorul de unde radio al termostatului, care poate fi pozitionat in apropiere. Astfel, un termostat wireless este compus din: partea care emite si cea care recepteaza, ce se conecteaza la sursa de incalzire/racire prin cablu si este situata in imediata apropiere a acestuia. Unitatea care emite poate fi amplasata in orice camera sau poate fi mutata dintr-o camera in alta, comunicatia realizandu-se prin unde radio. Singurul avantaj al termostatului fara fir este ca nu iti mai ocupi spatiul cu fire.

Un termostat wireless prezinta insa si dezavantaje de care trebuie sa fim constienti: costul, care este mult mai mare; pot aparea probleme de comunicare la intreruperea energiei electrice, cateodata refacerea comunicarii fiind mai dificila, in functie de model.

Mai sunt si alte tipuri de termostate, cum ar fi cel bimetal, cel cu burduf si cel electronic.

Probabil primul tip de termostate ambient (termostate de camera) aparut este cel cu bimetal. Dezavantajul principal al acestui tip de termostat il reprezinta faptul ca au un ecart de temperatura foarte mare (4-5 grade). Pentru a fi mai placut si mai tolerat, cei care se ocupa de productia unor astfel de termostate au adaugat o rezistenta electrica in apropierea bimetalului pentru a-l face sa functioneze mai rapid, reducand ecartul de temperatura la 2-3 grade. Partea buna este ca daca beneficiarul suporta acest ecart de temperatura, termostatul poate fi utilizat un timp foarte indelungat – zeci de ani.

Alta categorie de termostate ambient (termostate de camera) este reprezintata de termostatele cu burduf. Acestea sunt fine, avand un ecart de temperatura de 1-1,5 grade, insa sunt si mult mai vulnerabile, decalibrandu-se foarte usor, necesitand astfel inlocuirea lor.

Mai exista si termostate digitale (termostate electronice). Acestea pot fi utilizare si cu alimentarea de la baterii, fiind mult mai fine, ajungand la ecarturi de temperatura de max 0,7 grade si avand ca element sensibil un termistor NTC.

Un termostat electronic (termostat digital) este mai rezistent decat un termostat burduf si are si ecarturi de temperatura mult mai scazute.

Asadar, termostatele ambient sunt usor de ales daca ai clar in minte felul acestora, utilitatea, avantajele si dezavantajele, tinand cont, de asemenea, de preferintele si necesitatile tale.