Avantajele unei sedinte de vospire electrostatica pentru jante

Vopselele clasice au murit, sau cel putin ar trebui sa moara, pentru ca astazi mai toti producatorii recomanda cea mai noua metoda de vopsire – vopsirea in camp electrostatic. Chiar de la cel mai mic indiciu – acela al raportului dintre pret si calitate, balanta se inclina in favoarea acestei  noi metode de vopsire care devine din ce in ce mai populara. Pentru a putea intelege mai bine de ce afirm acest lucru, astazi iti voi prezenta cateva dintre avantajele pe care le are o sedinta de vopsire electrostatica pentru jante auto ori orice alt obiect din metal pe care doresti sa il vopsesti.

Dar mai intai cred ca trebuie sa intelegem exact ce este vopsirea electrostatica. Aceasta se refera la procesul de vopsire folosind particule foarte mici de vopsea care adera la suprafata sablata doar cu ajutorul fortei electrostatice a metalelor din care sunt confectionate, in cazul nostru, jantele auto. Desi se poate spune ca seamana cu vopsirea tranditionala cu spray, vopsirea electrostatica nu foloseste niciun tip de solventi.

Unul dintre primele avantaje ale vospirii electrostatice este costul scazut. Avand in vedere ca particulele de vopsea care nu se lipesc de suprafata de vopsit cad inapoi, intr-un filtru si se refolosesc, costurile pentru o vospire sunt mai scazute. Se foloseste o cantitate minima de vopsea, in timp ce o vopsea traditionala chiar si cu spray risipeste pana la 50% din vopsea, iar aceasta evident, nu se mai poate folosi. Cu alte cuvinte, la vospirea electrostatica a jantelor auto pierderea este de 0%.

Siguranta pentru vospitor dar si pentru mediul incojurator este lanivel maxim. Vopseaua nu este lichida, astfel ca substantele toxice nu pot fi inhalate de cel care prelucreaza vopseaua. De asemenea, nici mediul inconjurator nu va fi afectat, chiar daca ar fi sa aruncam resturile de vopsea ce nu s-au folosit, dintr-un anumit amestec personalizat de culori, la cosul de gunoi. Ca atare, compozitia chimica a acestui tip de vopsea nu este toxica nici pentru vopsitor, dar nici pentru mediul inconjurator, facand din vospitoria electrostatica un mod de vopsire prietenos cu natura.

color-866081_640In procesul de vopsire sunt aplicate doua straturi de vopsea, in cel mai scurt timp posibil. Astfel suprafetele care sunt vopsite prin vopsire electrostatica sunt mult mai rezistente la zgarieturi, lovituri  sau intemperii. Mai mult decat atat, este recomandata ca si piesele interioare ale masinilor sa fie vopsite prin acest proces deoarece s-a demonstrat ca vopseaua electrostatica este mult mai rezistenta chiar si la rugina.

Rapiditatea procesului in sine, face ca vopsirea electrostatica sa fie cea mai apreciata metoda de vopsire. Nici nu dureaza 20 de minute dupa ce piesele au fost scoase din cuptorul de vopsire, ca piesele pot fi deja montate si, evident, folosite.

Desigur, nu trebuie sa uitam ca sablarea este un proces foarte important si vital in vopsirea electrostatica. Aceasta slefuire in detaliu cu ajutorul particulelor de nisip este probabil unul dintre secretele pentru care vopsirea electrostatica este atat de avantajoasa. Cele doua procese merg mana in mana si asa dau si cele mai bune rezultate.