Munca unui instalator non stop consta in pregatirea, turnarea, testarea, repararea si reconstruirea sistemelor de tevi (de apa si de gaze) precum si a sistemelor de scurgere si a altor echipamente, care au legatura cu aceste sisteme. Munca de desfasoara de obicei in interiorul sau in exteriorul cladirilor si al santierelor de constructii, in locuinte, uzine, ateliere si laboratoare, unde sunt conditii neplacute, cum ar fi murdarie, grasimi, obiecte la care este greu de ajuns si uneori conditii schimbatoare de vreme.
Obligatiile includ in special: sa taie, sa indoaie si sa sudeze tevile, sa taie capetele acestora, ma dea gauri pentru tevile care trec prin pereti, sa instaleze, sa inlocuiasca si sa repare tevaria, imbinarile si garniturile acestora (de exemplu, racorduri, valve, cazi de baie, vase de toaleta, instalatii de gaz etc.) in locuinte si in alte cladiri, sa instaleze si sa regleze instalatiile de gaz, sa repare si sa intretina aceste instalatii, sa verifice presiunea si scurgerile de gaze prin metode de testare specifice, sa instaleze, sa repare si sa intretina sistemele si echipamentele de service de la uzinele si laboratoarele chimice.
Echipamentele uzuale sunt scule de instalatie si alte echipamente de sudura (menghine, chei de piulite / buloane, instrumente de taiat tevi, fierastraie), baroase, ustensile de masurare a presiunii. Aveti nevoie de asemenea de dexteritate manuala. Metalele sunt materialele cu care se lucreaza in general, inlocuite din ce in ce mai des de plastic. De serviciile unui instalator puteti sa aveti nevoie in foarte multe situatii, asa ca va trebui sa tineti cont de anumite aspecte pentru a gasi cel mai bun instalator.
De exemplu, in cazul in care vreti sa va inlocuiti vechea centrala termica, sau vreti sa renuntati la vechiul sistem de incalzire pentru a trece la o centrala termica, aveti nevoie de serviciile unui instalator care sa va instaleze centrala termica. In conditiile in care intentionati sa va inlocuiti cada de baie sau cabina de dus, cu siguranta nu va puteti ocupa de aceste lucrari pe cont propriu, ci va trebui sa solicitati ajutorul unui instalator bun. Instalatorii pot sa fie de folos chiar si pentru a monta sau pentru a repara hidrofoarele submersibile sau pentru a monta aspersoare de gradina si sisteme automatizate de udare.
Tot instalatorii pot sa fie de folos pentru a inlocui conducte de apa rece sau de apa calda, ori pentru a inlocui conducte de ape reziduale sau conducte de ape pluviale. Instalatorii pot sa fie de folos si pentru a desfunda wc-urile sau pentru a inlocui vasele de wc sau rezervoarele cu apa ale acestora. Asadar, acestea sunt doar cateva dintre lucrarile pe care le poate efectua un instalator, insa el poate sa fie de folos si in multe alte situatii.
Ei bine, pentru a alege cel mai bun instalator, va trebui sa tineti cont de anumite detalii despre care vom discuta in cele ce urmeaza. In primul rand, atunci cand contactati un instalator este foarte important sa il intrebati daca detine autorizatie ISCIR. Este foarte important acest aspect, pentru ca un instalator autorizat este mult mai competent decat un instalator care nu detine autorizatie. Tot inainte de a opta pentru un instalator non stop sau altul, ar fi indicat sa va informati putin legat de calitatea serviciilor acestuia, pentru a afla daca a efectuat doar lucrari de calitate sau nu, si pentru a afla daca persoanele carora le-a efectuat lucrari sunt multumite sau nu de serviciile oferite.