Cum este viata barbatilor la 50 de ani?

Criza barbatului la 50 de ani este denumita in mod curent si criza androgina. Ceea ce trebuie sa subliniem, in primul rand, este faptul ca aceasta criza nu este definita ca o patologie psihiatrica.

Aceasta criza a barbatului ajuns la varsta de 50 de ani este mai mult o etapa evolutiva, dar care nu este obligatorie. Manifestarea ajunge sa fie perceputa de anturaj sau familie ca o adevarata criza datorita aparitiei unor schimbari comportamentale radicale. Astfel, un barbat care se afla la varsta de 40 de ani, sau peste, incepe relativ brusc sa aiba niste comportamente neobisnuite cum ar fi: schimbare radicala de aspect (diete excesive, exercitii la sala de forta pana la epuizare, implant de par – atunci cand este cazul, operatii estetice), pasiuni costisitoare – isi cheltuie toate economiile pentru achizitionarea unui autovehicul de lux, si nu in ultimul rand, tendinta de a lega relatii cu persoane de sex feminin, care de multe ori nu au nici macar jumatate din varsta barbatului

Nevoia de schimbare este cea mai cunoscuta manifestare care are loc in timpul crizei varstei de 50 de ani la barbati. Caracteristica acestei perioade este o anume graba de a schimba radical ceva in viata lor. Uneori acesta graba poate fi buna, dar de cele mai multe ori destabilizeaza vietile celor aflati in prejma barbatului. Exista o serie de semne care tradeaza momentul de criza comportamentala a barbatilor de 50 de ani. Desi pana acum aproximativ 20 de ani perioada de criza in viata barbatilor aparea undeva in jurul varstei de 40 de ani si era cunoscuta ca si criza varstei de mijloc, aceasta perioada grea din viata barbatilor este cunoscuta ca si criza varstei de 50 de ani la barbati si se manifesta cu zece ani mai tarziu.

Care sunt simptomele aparitiei crizei varstei de 50 ani la barbati?

  • Reintoarcea la adolescenta este o alta caracteristica manifestata de criza varstei de 50 de ani la barbati. Asta presupune ca dintr-o data incep sa bea mult mai mult si pot fi tentati de o aventura. Pot renunta cu usurinta la casa si familie.
  • Nemultumirea tacuta fata de sotie sau slujba. Caracteristica pentru criza varstei de 50 de ani la barbati este o stare de nemultumire tacuta fata de sotie, fata de slujba si de aici este si nevoia de a cauta ceva nou. Cei mai multi barbati vor sa plece intr-o directie noua si simt o nevoie presanta de a face modificari pentru a contrabalansa faptul ca aspectul lor se schimba, pentru ca nu mai sunt la fel de rezistenti cum erau in urma cu 10 ani.
  • Devin obsedati de aspectul lor fizic. Barbatii pot deveni mult mai preocupati de aspectul lor decat erau cu putina vreme inainte si simt nevoia sa trezeasca pasiuni si emotii. Pentru unii dintre barbatii cu varsta in jur de 50 de ani, criza poate aduce la episoade depresive.

Ce solutii putem gasi in cazul aparitiei acestor simptome?

Solutiile ar putea fi reprezentate de calatorii, schimbarea locului de munca sau a domiciliului. Acestea pot tempera dorinta de nou a barbatului aflat intr-o criza de personalitate.

Cauzele care pot conduce la aceasta criza sunt stresul, plictiseala, lipsa de motivatie profesionala si de placere, viata conjugala si profesionala tensionate, disfunctii erectile, boli cardiovasculare sau neurologice, depresii. Acestea necesita o atentie sportita din partea unui specialist care poate oferi indicatii pentru clinici de tratament impotenta in suceava, consulatii profesionale la clinici specializate, consiliere psihologica etc.