Cateva cuvinte despre pensulele cu par sintetic

In orice magazin cu articole pentru pictura veti gasi o varietate de modele de pensule disponibile, intelegerea tipurilor de pensula si alegerea pensulei corecte putand parea descurajanta la prima vedere, avand atatea optiuni si forme.

Insa nu este atat de dificil precum pare, si vom incerca sa prezentam aici cateva sfaturi care sa lamureasca diferentele.

pensulaUn prim aspect este legat de materialul din care sunt realizate pensulele, acestea pot fi realizate fie din par natural, fie pensule cu par sintetic. De multe ori ele se pot diferentia usor din punct de vedere vizual, cele realizate din materiale sintetice avand un aspect specific, avand o culoare mai deschisa, artificiala. Insa nu intotdeauna este asa, existand si modele care contin pigmenti astfel aspectul lor se apropie de cel al pensulelor din par natural, insa principalul scop al acestui lucru este de a face suprafata lor mai poroasa putand astfel sa absoarba mai multa vopsea.

 

Alte proprietati pe care le vom analiza in alegerea pensulei potrivite pentru noi si prentru stilul nostru de pictura sunt dimensiunea pensulei si foma varfului ei. Acesti factori fac ca un anumit model de pensula sa fie mai mult sau mai putin potrivit pentru anume tipuri de pictura si de vopsele.

Una din diferentele dintre pensulele cu par sintetic si cele realizate din par natural este data de pret, cele din materiale sintetice fiind evident mai ieftine. Dar varietatea in care ele se gasesc si pretul lor foarte atractiv le face potrivite pentru multi artisti. Desi nu retin la fel de usor lichidele ca cele din par natural, acest lucru nu este intotdeauna un inconvenient pentru multe persoane, iar in plus ele le sunt usor de spalat. Pensulele din par natural tind sa fie mai moi, insa vom intalni si pensule din par sintetic care sa fie mai elastice, pe langa cele care sunt mai rigide.

Vom putea folosi cu succes pensule cu par sintetic pentru pictura in acuarela, tempera, sau acrilic.Cu cat calitatea materialului din care sunt realizate aceste pensule  este mai buna, cu atat si rezultatele vor fi pe masura. Exista mai multe tipuri de materiale sintetice, pe langa nailon, cum ar fi cele continand fibra de carbon care se apropie mult ca si calitate de cele din par natural.

Pensulele cu forma varfului lunga si subtire vor permite un control foarte bun al pensulei, si sunt foarte potrivite pentru acuarele si tempera, iar cele cu varful scurt, rotund, sunt indicate mai ales pentru culorile de ulei sau acrilice, unde vascozitatea este mai mare.

Pe langa pensulele cu varf rotund se intalnesc si pensule cu varf lat, potrivite pentru anumite tipuri de pictura, toate pensulele fiind disponibile in anumite dimensiuni standard, pe care le veti gasi inscriptionate pe maner.