Cum ne ajuta exercitiile pentru scolioza?

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale. Apare cel mai des in copilarie si adolescenta, dar apare si la varsta adulta. Aceasta deviere a coloanei reprezinta o rasucire a coloanei, una fata de cealalta si coloana vertebrala prezinta o rasucire. Scolioza este reprezentata de curburile  naturale care sunt modificate. Scolioza este o boala foarte frecventa in Romania. Aceasta poate afecta orice parte a acesteia, insa cele mai afectate regiuni sunt: zona toracica si partea inferioara a spatelui.

Unele dintre cauzele scoliozei sunt: Genele specifice- cel putin o gena este implicata in aparitia scoliozei. Lungimea picioarelor- daca intalnim persoane cu un picior mai lung ca celalalt, inseamna ca aceea persoana sufera de scolioza.

Scolioza congenitala – este rara si apare deoarece oasele s-au dezvoltat anormal in timpul de dezvoltare a fatului.

Scolioza sindromica – se dezvolta ca parte a unei boli si include sindromul Marfan.

Osteoporoza- aceasta poate provoca scolioza secundara si se datoreaza degenerarii osoase.

Postura nepotrivita – se datoreaza purtarii inadecvate a rucsacelor.

Scolioza este problema cea mai mare care ii afecteaza pe copii de varsta scolara. Se spune ca aproximativ 80% dintre pacienti nu mai au capacitatea de a se recupera.

Terapia-SchrothComplicatiile scoliozei apar cand muschii si tesuturile corpului sunt deformate de ani sau chiar de luni bune. Sunt putini cei care reusesc sa continuie tratamentul pentru scolioza. La adolescenti scolioza progreseaza cu mai mult de 10 grade, in jurul varstei de 22 ani. Aceasta afecteaza pozitia corpului insa provoaca si dureri. Poate afecta functiile pulmonare si afecteaza somnul.

Simptomele scoliozei sunt vizibile si de obicei sunt observate datorita pozitiei pacientului. Cand coloana vertebrala creste, aceasta impinge umerii si soldurile, ceea ce este anormal, insa sunt cazuri in care schimbarile de scolioza sunt subtile. Senzatia de oboseala, dupa anumite perioade lungi de stat in picioare indica aparitia scoliozei. Cu cat curbele coloanei vertebrale sunt mai amanuntite si mai vizibile, cu atat muschii din jurul coloanei lucreaza mai puternic pentru a mentine corpul aliniat si echilibrat. Scolioza severa poate restrange capacitatea de a respira, iar acest lucru  provoaca o oboseala cronica.

Exercitiile pentru scolioza se realizeaza stand in sezut cu sprijin asimetric, pe genunchi, cu sprijin pe palme. Aceste exercitii constau in aplecari laterale si mentinerea trunchiului intr-o pozitie corectiva. Anumite exercitii ajuta si la respiratie.

Scolioza in ,,C” poate sa fie in dreapta sau in stanga, depinde de partea in care este convexitatea. Aceasta ofera corpului o inclinare de partea concavitatii. Corectarea acestor inclinari se face prin pozitionarea corpului in asa fel incat sa obtinem relaxarea musculaturii contractate. Exercitiile pentru scolioza sunt necesare pentru a ajuta la indreptarea coloanei vertebrale.

In concluzie, scolioza este o boala care apare in copilarie, dar se poate manifesta si la persoanele adulte. Scolioza se poate trata prin exercitiu fizic si multa miscare, fiind urmata de un tratament prescris de kinetoterapeut. Exista scoliozelede daua feluri: Scolioze functionale si scolioze structurale.