De multe ori cand facem cumparaturile pentru cele necesare casei neglijam obiectele marunte, de uz cotidian, dar de fapt ele joaca un rol extrem de important in viata noastra de zi cu zi si merita atentia noastra atunci cand le achizitionam. Atunci cand dorim sa ne utilam bucataria cu lucrurile de care avem nevoie trebuie sa tinem cont de cativa factori pentru a face alegerile potrivite.iar faptul ca raioanele din magazinele de specialitate sunt pline cu produse de toate modelele si dimensiunile si materialele nu pare sa ne ajute. Dar din contra, acest lucru este un avantaj major pentru ca ne ofera o gama larga de optiuni, de obicei in acelasi loc, daca mergem la un magazin mare, de unde putem alege usor daca avem cateva informatii utile si daca ne-am hotarat dinainte cam ce avem nevoie.
Atunci cand gatim, fie pentru noi, si mai ales cand avem invitati, o tigaie buna poate face diferenta intre o mancare gustoasa, si o masa reusita, o experienta placuta, si una nereusita. Pentru a evita mancarurile arse, gatite necorespunzator, fara gust, trebuie sa alegem intoteauna tavi si tigai de calitate pentru ca e;e vor face diferenta atunci cand vine vorba de rezultate, si isi vor merita banii in plus pe care probabil va trebui sa ii dati pentru a avea un lucru de calitate. Nu numai ca este indicat sa cumparam lucruri de calitate, dar trebuie sa stim si cum sa le ingrijim si sa le intretinem corespunzator pentru a le pastra in stare perfecta, la parametri si pentru a ne putea bucura de ele pentru o perioada cat mai indelungata.
Este adevarat, exista atat de multe caracteristici si informatii ce ar trebui luate in calcul atunci cand ne cumparam o tigaie sau o tava, incat ele ne pot parea coplesitoare, dar nu este chiar asa, daca le analizam putin dinainte.
Exista cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne luam un articol. De exemplu, ce fel de tigaie dorim sa luam? Una de uz general, universala, folositoare pentru aproape tot ce vom gati, sau una de tip grill, tip wok, sau pentru clatite, deci unele mai specializate. Este bine sa avem intotdeauna cel putin o tigaie de uz general, si pe urma sa alegem si tigai mai specializate, de care stim ca vom avea nevoie. Este bine sa evitam seturile, sau sa avem tigai pe care aproape ca nu le vom folosi deloc si care doar ne vor ocupa din spatiu si ne vor consuma din buget. Materialele din care sunt ele confectionate pot fi si ele diverse, de la aluminiu, la inox, fonta, ceramica, teflon. Fiecare din aceste materiale va influenta intr-un fel sau altul modul de gatire al alimentelor, gustul lor, aderenta acestora la tigaie, cat de usor vor fi de curatat si de intretinut.
Cand cumparam tavi si tigai vom observa ca ele se gasesc intr-o multime de marimi, cu diametre de la mic la mare, deci va trebui sa ne alegem modelul in functie de cantinatea de mancare pe care intentionam sa o pregatim in ele, dimensiunea lor va influenta desigur si pretul. Manerul conteaza si el, daca ne permite sa tinem tigaia fara manusa sau nu, in functie de materialul din care este realizat, plastic, lemn. Unele manere pot fi detasabile, pentru a putea folosi tigaia la cuptor.
Este indicat sa folosim tigaile corespunzator, conform instructiunilor, sa protejam stratul antiaderent evitand ustensilele metalice, buretii de sarma, sa nu incingem tigaile prea tare. Daca vom curata tigaia foarte bine dupa fiecare utilizare, inlaturand urmele de mancare, ele vor rezista mult mai bine si isi vor mentine proprietatile, fara sa arda sau sa prinda mancarea.