De ce trebuie sa tineti cont daca doriti sa montati o fereastra de mansarda?

Daca aveti nevoie de montarea unei ferestre de mansarda, trebuie sa inaintati proiectul de constructie autoritatii competenta. Regulamentele de constructii si planurile urbanistice zonale trebuie respectate. In plus, inainte de proiectarea concreta, trebuie sa clarificati aspectele de rezistenta ale acoperisului.

Pentru ca protectia solara sa functioneze perfect, ar trebui ca fereastra si roleta exterioara sa fie produse de acelasi producator. Notati-va tipul de fereastra, dimensiunea si numarul de produs. De regula, informatiile se gasesc pe placuta cu date tehnice de pe aripa ferestrei. Aveti nevoie de aceste informatii pentru a alege roleta exterioara potrivita pentru fereastra dumneavoastra.

Formarea picaturilor de roua este un fenomen natural normal, si nu un defect al ferestrei. Aerul exterior contine o anumita cantitate de umiditate. Noaptea, atunci cand temperatura scade, materialele bune conductoare termice (metalul si sticla) se racesc mai rapid decat aerul. In aceste locuri, aerul ajunge mai rapid la punctul de saturare. Umiditatea se aseaza sub forma de roua, iar iarna sub forma de bruma. Se pote observa acest fenomen si la masinile parcate. La cladiri, ferestrele de pe acoperis se racesc mai repede decat cele ale fatadei, deoarece nu se gasesc intr-o nisa de perete protejata. De aceea, este normal ca umiditatea din aer sa se aseze pe partea exterioara a geamului sub forma de roua. Este un fenomen fizic, care este accentuat de coeficientul de izolare termica a geamului. Partea exterioara se raceste deosebit de mult, pentru ca din interior patrunde prea putina caldura spre exterior. In cazul modelelor mai vechi de geamuri, cu coeficienti de izolare termica mai slabi, formarea de roua era mai putin pregnanta. Prin aceste geamuri se pierde prea multa caldura. Nu putem decat sa asteptam pana cand aerul devine suficient de cald pentru a prelua umiditatea.

Pentru a verifica rezistenta la vant si etanseitatea unei ferestre, exista proceduri de testare normate speciale. De exemplu, la testarea etanseitatii la ploaie in averse – procedura testare conform DIN EN 1027/ clasificare conform DIN EN 12208- , toata suprafata ferestrei este expusa la o anumita cantitate de apa, in conditiile unei solicitari mai mari la compresiune in trepte. Fiecare nivel de presiune este testat timp de minim 5 minute. Clasificarea are loc conform celei mai mari sarcini testate (nivel de presiune) la care in interiorul ferestrei nu s-a mai infiltrat apa, de ex. clasa 5A (200 Pa), 7A (300 Pa) sau 9A (600 Pa).

In afara de acestea, exista clase pentru testari speciale, de ex. E900, E1200, numarul de dupa litera “E“ descriind presiunea maxima de testare promovata, exprimata in pascali. Aceste clase speciale de testare sunt valabile pentru utilizari in care elementele constructive sunt expuse unor influente sporite ale factorilor meteorologici din cauza inaltimii de montare si a zonelor de incarcare la vant. Litera „E” reprezinta expunerea la o presiune sporita sau extinsa.

In ceea ce priveste marimea ferestrei de mansarda, dimensiunile minime sunt stipulate in regulamentele de constructii. Ferestrele mari confera o atmosfera placuta si confort vizual. Lungimea ferestrei depinde si de inclinatia acoperisului. Acoperisurile mai putin inclinate au nevoie de suprafete mai lungi, iar acoperisurile foarte inclinate pot avea si lungimi mai mici de ferestre. Cantul superior al ferestrei se gaseste la circa 180-220 centimetri deasupra pardoselii. Daca doriti sa priviti afara din pozitia sezut, trebuie sa va orientati dupa cantul inferior al ferestrei. Aceasta nu ar trebui sa se afle mai sus de 90-110 centimetri de pardoseala. Latimea nu depinde obligatoriu de distanta dintre capriori.