Prepararea de branzeturi traditionale

Gust-de-BucoMulte persoane sunt interesate de acest subiect, si despre cum se prepara aceste branzeturi traditionale, mai ales datorita faptului ca sunt recunoscute in intreaga lume pentru savoarea lor. De cele mai multe ori branzeturile traditionale sunt preparate prin folosirea laptelui de oaie sau de capra, iar in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva moduri de preparare a principalelor branzeturi de acest tip. In primul rand putem vorbi despre casul dospit, si referitor la prepararea acestuia putem adauga ca dupa inchegare, acesta se va desprinde usor cu mainile de pe pereti vasului in care a fost pus. Acest cas se va marunti bine pana cand va avea dimensiunea unui bob de mazare, pentru circa 10 minute, pentru ca in acest fel se va elimina zerul din textura sa, iar dupa aceasta etapa se va amesteca usor inca cca 5 minute. Casul va trebui amestecat cu lapte, dupa care se va pune din nou in aplicare metoda de maruntire pana cand se va ajunge la marimea bobului de mazare, si se va lega pentru a se scurge. Acum se va uniformiza casul, cu ajutorul unei placi de lemn mai groasa, din fag sau din stejar, pe care se poate aseza si o bucata de piatra cu o marime potrvita. Referitor la cheagul pentru prepararea acestui cas, putem adauga ca se va folosi stomacul mieilor sacrificati cu o varsta de pana la trei saptamani in care se va adauga lapte si sare multa. Acesta este o metoda traditionala de preparare a cheagului, renunand la solutiile industriale, deoarece pana la urma vorbim de prepararea unor branzeturi traditionale. Apoi, dupa ce aceste etape au ajuns la final, dupa doua, trei saptamani se va sectiona casul, si se va pune intr-un vas, peste care se va turna lapte pentru inca doua saptamani, dupa care se va filtra si se va consuma.

In cadrul acestor branzeturi traditionale putem aminti si de branza de putina, branza de burduf, sau cea in coaja de brad, iar in acest sens casul verde, sau dulce se va pune intr-o camera intunecoasa si racoroasa, pentru a fermenta. Apoi dupa 10 – 12 ore urmeaza etapa prin care acest cas va fi tocat si framantat cu ajutorul unui raval, ce este confectionat dintr-o bucata de lemn de fag. In ceea ce priveste branza framantata despre aceasta putem adauga ca se va introduce prin presare in burduf sau in putini, si se pot forba si boturi, sau boluri bine framantate de marimea pumnului, iar in acest sens este foarte importanta si eliminarea completa a aerului. In ceea ce priveste prepararea branzeturilor traditionale, mai putem aminti si de urda, iar aceasta se face dupa prepararea casului dulce, iar zerul ramas se va fierbe pentru circa o ora, iar acum se va colecta restul de proteina. In timp ce zerul va fierbe va trebui amestecat mereu cu o lingura de lemn pentru a evita prinderea de fundul oalei. Acum, bucatile de urda se vor ridica treptat la suprafata cazanului, iar acestea se culeg cu lingura, si se pune la scurs, pentru 10 – 12 ore. Din 10 – 12 litri de zer se poate obtine un kilogram de urda.

Aceste retete de branzeturi traditionale sunt destul de vechi si au chiar si sute de ani. Este indicat consumul de branzeturi traditionale, deoarece acestea nu vor contine niciodata elemente ce pot pune sanatatea in pericol. Am vazut ca cei de la Gust de Bucovina ofera branzeturi traditionale, si am gasit si un numar de telefon de-al lor, acesta fiind: 0722 555 009.